Belasting meerwaarde aandelen
04/02/25 De nieuwe regering is van plan een “solidariteitsbijdrage” van 10% te heffen op de gerealiseerde meerwaarde van financiële activa, zoals aandelen, obligaties, trackers en cryptomunten.
Deze extra heffing binnen de personenbelasting geldt bij het “normaal beheer van privévermogen.” Bij een niet-normaal beheer, buiten een beroepsactiviteit, wordt deze meerwaarde al belast aan 33%. Maar ook bij een “normaal beheer” zullen gerealiseerde meerwaarden (verkoop met winst) in de toekomst worden belast. In de vennootschapsbelasting, waar deze meerwaarden in principe al belastbaar zijn, verandert niets.
Deze nieuwe maatregel zal ingaan bij de verkoop van effecten die wordt verwezenlijkt na de effectieve invoering van deze beslissing. En dit op de winst die wordt gemaakt tussen de datum van verkoop en de datum van ingang van deze maatregel. Over de praktische berekeningsmethode om dit belaste gedeelte dan te bepalen, of de ingangsdatum, is het nog koffiedik kijken.
De nieuwe solidariteitsbijdrage, noem het gerust een meerwaarde belasting, is slechts van toepassing boven een (jaarlijks te indexeren) belastingvrije drempel van 10.000,00 € per jaar en per persoon. Op die manier wordt de kleine belegger ontzien. En kan het interessant worden de verkoop van je effecten te spreiden over meerdere jaren.
Minderwaarden (bij de verkoop van andere beleggingen) zouden in beperkte mate worden afgetrokken van belastbare meerwaarden, maar enkel binnen hetzelfde jaar. Een minderwaarde die je niet kan verrekenen, bij gebrek aan winst op een andere belegging, kan je niet overdragen naar het volgende jaar.
Heb je een aanmerkelijk belang in een vennootschap van minstens 20% van de aandelen, dan heb je recht op een vrijstelling tot 1 miljoen € aan gerealiseerde meerwaarde. Boven dit bedrag betaal je 1,25% tot 2,5 miljoen, 2,5% tot 5 miljoen, 5% tot 10 miljoen en 10% op hogere winsten. Een klassieke kleine ondernemer die zijn eigen bedrijf verkoopt zou al bij al slechts beperkt worden getroffen door deze nieuwe vermogensbelasting.
Dus een nieuwe belasting die heel wat vragen oproept over de praktische invulling. Temeer omdat ook de coalitiepartners er nog verschillende meningen op na houden.
De toekomst zal, hopelijk, duidelijkheid brengen. In tussentijd kan het alvast geen kwaad je vermogen goed te documenteren, en bv. de transactie geschiedenis van je beleggingen nauwkeuring bij te houden. Bij bankproducten komen hopelijk de banken ons te hulp met overzichtsrapporten. Van administratieve vereenvoudiging is er dus voorlopig nog geen sprake. Benieuwd hoe we dit allemaal gaan moeten aangeven in de aangifte personenbelasting. Nog meer benieuwd hoe de fiscus dit allemaal gaat nakijken. En eens de fiscus al deze info binnenkrijgt, wat zullen ze dan nog beschouwden als “normaal beheer”? Blijft het dan bij die 10%?
Meer tips & tricks ?
Lees meer