Beleggen in je vennootschap

18/04/25 Veel ondernemers willen het overschot aan geld in hun vennootschap graag beleggen. Maar wat zijn de mogelijkheden en (fiscale) gevolgen?

In tijden van lage renten en hoge inflatie kijken velen bezorgd naar het overschot aan cash op de bankrekening van hun vennootschap. Ze willen dit geld graag laten renderen door te beleggen. Maar wat zijn de mogelijkheden? En de eventueel nadelige gevolgen van bepaalde financiële producten binnen een vennootschap?

Heb je structureel overtollige middelen in je (management) vennootschap, dan is het vaak de beste oplossing om deze via een dividend uit te keren en in je privé te beleggen. Bij heel wat financiële producten is er in je privé immers enkel een “bevrijdende” roerende voorheffing verschuldigd, daar waar je in een vennootschap vaak nog eerst vennootschapsbelasting betaalt over je opbrengsten, en vervolgens alsnog roerende voorheffing bij een uitkering als een dividend aan je privé. Ook kennen heel wat beleggingsproducten een lange termijnhorizon, daar waar deze in een vennootschap niet altijd aanwezig is.

Hoe dan ook is een snelle uitkering als dividend vaak niet wenselijk of mogelijk en kan het dus alsnog interessant zijn de cash op je bankrekening te laten werken.

Spaar- en termijnrekeningen

Een eenvoudige optie is om je overschotten te plaatsen op een spaar- of termijnrekening, erg eenvoudig maar met vaak een teleurstellend rendement. De ingehouden roerende voorheffing (30%) op je interesten is verrekenbaar met je vennootschapsbelasting (van 20% of 25%). Betaal je geen vennootschapsbelasting dan krijg je de roerende voorheffing terug.

Aandelenfondsen

Beleggen in een aandelenfonds bij je bank biedt de belofte van een potentieel hoger rendement, maar ook een groter risico op een minderwaarde wanneer je onverwacht  cash nodig hebt en verplicht bent je fonds te verkopen. En hoewel de meerwaarden bij de verkoop van zo’n fonds in principe belastbaar zijn, zijn minderwaarden niet aftrekbaar in je vennootschapsbelasting. Daarom kiezen sommigen ervoor dit geld te beleggen in een DBI-bevek. Minderwaarden bij verkoop zijn hierbij nog steeds niet aftrekbaar, maar eventuele meerwaarden kunnen, naargelang het product, gedeeltelijk of volledig worden vrijgesteld van vennootschapsbelasting.  

Zowel een klassiek aandelenfonds als een DBI-bevek hebben wel mogelijks een effect op het tarief van de vennootschapsbelasting. Als je meer dan de helft van het boekhoudkundig eigen vermogen van je vennootschap belegt in aandelen, kan je immers niet langer gebruikmaken van het laagste tarief vennootschapsbelasting (lees meer).  Dat kan je tot 5.000 €/jaar kosten. Voor zeer grote portefeuilles allicht een verwaarloosbaar bedrag, maar voor een kleine belegger vormt dit een aanzienlijk nadeel.

Tak21, Tak23 en Tak26

Dus verkopen banken ook andere beleggingsproducten, levensverzekeringen die geen impact hebben op je tarief vennootschapsbelasting. Zoals een Tak21, een soort spaarverzekering met gegarandeerde rente & winstdeelname. Of een Tak23, een levensverzekering gekoppeld aan beleggingsfondsen, dus hier zonder gegarandeerd rendement.  Beide producten kennen wel een premietaks van 4,4% bij aankoop. Een Tak26 product is dan weer een beleggingsproduct in aandelen waarover die premietaks niet verschuldigd is. Je keuze wordt beïnvloed door de al dan niet kapitaal- en rendementsgarantie en de duurtijd van je contract.  Je financieel adviseur legt je graag alle nuances uit.

Zelf beleggen via een platform

Heb je een aversie van banken kan je ook zelf een rekening starten bij een beleggingsplatform om zelf de aandelen, obligaties of ETF’s te selecteren die je wil. Weet echter dat de boekhoudkundige opvolging van veelvuldige transacties, en het opzoeken en verwerken van alle bijkomende kosten, bepalen meer- & minderwaarden, roerende voorheffing, ontvangen dividenden, enz het werkvolume voor je accountant, en dus ook de kost van je boekhouding, kan doen oplopen.

Individuele Pensioen Toezegging (Ipt)

Nog populair is het starten of volstorten van een Individuele Pensioen Toezegging (ITP). Samengevat een spaarformule waarbij de vennootschap periodiek stort voor de opbouw van een pensioen voor haar bedrijfsleider. Een van de nadelen zijn o.a. de bijkomende kosten: bij storting opnieuw die 4,4% taks en een commissie voor je makelaar. Bij uitkering betaal je 10% tot 20% belastingen , naargelang je leeftijd &  datum pensionering, een 3,55% RiZiv bijdrage en een solidariteitsbijdrage van 2%. Bij hoge stortingen loop je ook nog de kans de “Wijninckxbijdrage” verschuldigd te zijn.

Omdat stortingen in dit product binnen bepaalde grenzen echter wel aftrekbaar zijn van je vennootschapsbelasting is zeker richting pensioenleeftijd een IPT voordeliger dan een dividend. Maar vooral bij jonge cliënten is er soms de vrees dat het rendement tegen hun pensioenleeftijd zal uitgehold zijn door inflatie. Anderzijds kan een ITP soms worden ingeschakeld bij de aankoop van een onroerend goed in je privé. Bv via een bullet krediet waarbij het kapitaal van je lening op het einde wordt terugbetaald via het geld dat vrijkomt uit je IPT. 

Voor veel bedrijfsleiders geeft een IPT de gemoedsrust dat er wordt gespaard voor hun pensioen via een relatief veilig product waar ze niet moeten naar omkijken.

Vastgoed

Ook investeren in vastgoed kan een interessante belegging vormen. Maar weet dat de aanschaf van een beleggingseigendom, bestemd voor verhuur op de private markt, vaak beter in je privé wordt aangeschaft. Een aankoop van een pand is op korte termijn in de privé wel duurder dan een aankoop in je vennootschap. Om het geld voorafgaandelijk uit je zaak halen via een dividend, om deze privé aankoop te financieren, kost je dat immers 15% of 30% roerende voorheffing. Maar op lange termijn zijn er in je privé heel wat fiscale voordelen : de meerwaarde bij latere verkoop is in je privé meestal vrijgesteld van belastingen, huurinkomsten worden in je privé vaak lager of niet belast, over een eventueel eigen gebruik ben je geen voordeel alle aard verschuldigd.  Uiteraard is vastgoedbeheer niet voor iedereen weggelegd. Niet elke ondernemer heeft tijd of zin om zich met huurders bezig te houden.

Edelmetalen

Wat minder gekend is beleggen in fysiek goud, voor sommigen een leuke diversificatie in hun vermogensopbouw. Meerwaarden zijn hierbij belastbaar, minderwaarden echter wel aftrekbaar.  En er is geen effect op je tarief vennootschapsbelasting. Let op, de minderwaarde van een ETF die de goudprijs volgt is niet aftrekbaar.

Conclusie

Dit artikel heeft niet de bedoeling een volledig overzicht te bieden, of vormt geen beleggingsadvies. In de Belgische fiscaliteit zijn er bovendien weinig zekerheden en regels worden frequent gewijzigd. Op het ogenblik dat je dit leest zijn er misschien al andere principes van toepassing.  

Vertrouw in eerste instantie op je bank, beleggingsadviseur of vermogensexpert om te kijken wat de beleggingsmogelijkheden zijn in jouw vennootschap, naargelang je risicoprofiel en tijdshorizon. Maar vraag ook steeds naar de gevolgen: zijn inkomsten (interesten, dividenden, meerwaarden) belastbaar, zijn eventuele verliezen fiscaal aftrekbaar. Heeft het product een effect op het tarief vennootschapsbelasting, welke kosten worden nu of later aangerekend, enz.  En weet dan het na dit gesprek interessant kan zijn je plannen af te toetsen bij je accountant die je kan helpen een gefundeerde beslissing te nemen.

Meer tips & tricks?

Lees meer

Als erkend accountantskantoor begeleidt Alteor de start van uw onderneming en zorgen we voor de verdere begeleiding bij de groei van uw activiteiten. 

Kwaliteit en professionaliteit krijgen een centrale plaats binnen onze dienstverlening. 

Op deze Actua pagina houden we je op de hoogte van fiscale topics, interessante weetjes, en nog veel meer.

Welkom bij Alteor !


Andere actua berichten

Vanaf 2026 verstuur je je B2B facturen via Peppol

23/04/25 Vanaf januari 2026 ben je verplicht om je facturen op te maken als een “gestructureerde elektronische facturatie”, een e-invoice.  

Lees meer

Vergeet je UBO-register niet jaarlijks te bevestigen

09/04/25 Bij het niet naleven van de verplichting om het UBO-register van je vennootschap in te vullen, wijzigingen door te geven en het register jaarlijks te bevestigen, legt de administratie sancties op.

Lees meer

De korting roerende voorheffing dividenden verwerken in je aangifte personenbelasting

02/04/25 In een poging om het geld van spaardeposito’s te laten investeren in bedrijven werd, voor natuurlijke personen, een vrijstelling roerende voorheffing voorzien op de eerste schijf van 833,00 € aan ontvangen dividenden. Deze vrijstelling werd niet automatisch toegepast bij de uitkering van je dividend in 2024, maar moet je nu aanvragen in je aangifte personenbelasting.

Lees meer