Buitenlands vastgoed? Doe je aangifte voor 31 december 2021

15/11/21 Vanaf dit jaar moet iedereen die in het buitenland onroerende goederen heeft, hiervan een aangifte doen bij de overheid. Doe je dit niet, dan kan je je verwachten aan boetes.

In het artikel van 07/01/21 (lees meer) maakten we je er op attent dat, onder Europese druk, België verplicht was de fiscaliteit op buitenlands vastgoed te herzien.  Woningen in België worden immers aangegeven in je aangifte personenbelasting op basis van hun (vaak erg laag) kadastraal inkomen (KI), onroerende goederen in het buitenland meestal op basis van de (hogere) werkelijke huurinkomsten of huurwaarde. Door dit verschil in behandeling leidt een buitenlandse vastgoedinvestering onrechtstreeks tot een hogere belastingdruk dan wanneer een gelijkaardige investering in België zou worden gedaan.

België wenst dit probleem op te lossen door ook aan die buitenlandse panden een KI toe te kennen en verstuurde daarvoor een aangifte formulier (link) naar de belastingplichtigen die in het verleden een buitenlands onroerend goed aangaven in hun personenbelasting.  En, aan diegenen die geen aangifte indienden, een herinnering. Omdat er vanaf 31 december boetes worden verwacht voor diegenen die in gebreke bleven dit formulier in te dienen, adviseren we om deze aangifte zo snel mogelijk te doen.  Eenvoudigste manier is om het formulier online in te vullen via je myminfin pagina (zie “mijn woning”, “mijn onroerende gegevens raadplegen”, “een goed in het buitenland aangeven”).

De belastingplichtigen die vanaf 2021 buitenlandse panden kopen hebben de verplichting om dit binnen vier maanden na aankoop te melden aan de administratie.

Meer tips & tricks ?

Lees meer

Als erkend accountantskantoor begeleidt Alteor de start van uw onderneming en zorgen we voor de verdere begeleiding bij de groei van uw activiteiten. 

Kwaliteit en professionaliteit krijgen een centrale plaats binnen onze dienstverlening. 

Op deze Actua pagina houden we je op de hoogte van fiscale topics, interessante weetjes, en nog veel meer.

Welkom bij Alteor !


Andere actua berichten

Vergeet je Bvba niet tijdig om te zetten naar een BV

02/10/22 Ten laatste in 2023 moet je oude Bvba zijn omgezet naar een BV. Je wacht echter best niet te lang om dit in orde te brengen.

Lees meer

Kan een dividend op elk moment van het jaar?

20/09/22 Tijdens de statutaire jaarvergadering beslissen de aandeelhouders of er al dan niet een dividend wordt uitgekeerd uit de winst van het afgelopen boekjaar. Maar een dividenduitkering kan echter ook op andere ogenblikken worden bepaald.

Lees meer

Versnelde teruggaaf btw tegoed

12/09/22 Een btw-tegoed kan slechts worden teruggevraagd op het einde van een kwartaal, ook al dien je btw maandaangiften in.  Via een bijzondere vergunning kan je echter per maand teruggaaf van het btw-tegoed aanvragen.  Hierbij wint de belastingplichtige 2 keer: niet alleen kun je zo sneller teruggaaf vragen, de administratie betaalt onder dit systeem ook een maand sneller terug.

Lees meer