Coranacrisis : tijdelijke werkloosheid

20/03/20 - update artikel - Het is mogelijk om voor je werknemers die niet meer kunnen/mogen werken tijdelijke werkloosheid aan te vragen.

Uw sociaal secretariaat is het best geplaatst om hierin te adviseren en u bij te staan in de procedure. 

Op de website van SD Worx staat gedetailleerd omschreven in welke situaties het mogelijk is tijdelijke werkloosheid aan te vragen met een overzichtelijk stappenplan : link.

Vanaf vandaag werd deze procedure echter enorm vereenvoudigd : omdat werkloosheid door corona vanaf 13 maart nu in alle gevallen als overmacht wordt beschouwd.

  • Je moet geen enkele actie meer ondernemen, behalve één: je gebruikt bij de loonberekening de juiste looncodes. Zo eenvoudig wordt het. Dat betekent dus dat je géén elektronische aangifte tijdelijke werkloosheid meer moet doen, en dat je géén controlekaarten meer moet afgeven.
  • Op basis van die looncodes geeft uw sociaal secretariaat de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht correct door aan de RVA. Zo worden straks alle werkloosheidsuitkeringen voor je medewerkers correct berekend, en de juiste documenten aangemaakt.
  • Je kan tijdelijke werkloosheid wegens overmacht retroactief toepassen en inboeken, vanaf 13 maart.
  • Je kan gewerkte dagen afwisselen met overmachtsdagen. Voor de gewerkte dagen ontvangen je medewerkers uiteraard gewoon hun loon.
  • Was je al gestart met een aangifte tijdelijke werkloosheid ? Dan moet je de controlekaarten die je ontvangt niet meer verdelen aan je werknemers.
  • De RVA zal zelf 5,63€ per werkloosheidsdag en per werknemer bijbetalen, bovenop de werkloosheidsuitkering.
  • Je medewerkers moeten ook nog iets ondernemen. Zij moeten een document C3.2 opvragen bij hun vakbond of bij de hulpkas. Dat kan via hun website (bv. RVA). Dit document moeten ze hen ingevuld terugbezorgen (bv. RVA) om de uitbetaling correct te laten verlopen.
  • De vereenvoudigde procedure blijft tot en met 31 mei 2020 van kracht.

Bron : SD Worx,  lees meer

Meer tips & tricks van Alteor ?  lees meer

 

Deel dit bericht op:


Andere actua berichten

Coronacrisis: geen btw decembervoorschot in 2020

22/09/20 Sinds enkele jaren moeten alle btw-plichtigen jaarlijks voor 24 december een btw voorschot betalen.  Deze verplichting werd naar aanleiding van de corona crisis voor 2020 afgeschaft.

Lees meer

Belasting meerwaarde bij de verkoop van een gebouw

18/09/20 Bij een (snelle) verkoop van een gebouw in je privé ben je in sommige gevallen belastingen verschuldigd over de gerealiseerde meerwaarde.

Lees meer

2e wagen op de zaak niet langer evident

11/09/20 Zolang er een voordeel van alle aard werd berekend, maakte de fiscaal controleur er vroeger vaak geen probleem van dat er een tweede wagen werd ingeschreven in een vennootschap met slechts één bedrijfsleider.  Maar dat is de laatste jaren steeds minder evident geworden.

Lees meer