Coronacrisis : bankenplan van 22 maart

23/03/20 De federale overheid en de bankensector hebben gisteren een akkoord bereikt over twee nieuwe belangrijke steunmaatregelen voor bedrijven en zelfstandigen om de Coronacrisis te overbruggen : betalingsuitstel voor bestaande kredieten en een soepelere garantieregeling voor nieuwe kredieten.

Belangrijkste doel is afbetalings- en liquiditeitsproblemen bij gezonde bedrijven voorkomen en hen op die manier door de crisis loodsen. Om ervoor te zorgen dat banken deze nieuwe regeling opvolgen, wordt zowel een systeem van monitoring als sanctionering opgezet.

Op wie zijn deze maatregelen van toepassing?

Op alle gezonde kmo’s, zelfstandigen en niet-financiële bedrijven.

Wat houdt betalingsuitstel van bestaande kredieten in?

Voor bestaande kredieten geldt een betalingsuitstel tot en met 30 september 2020.  Hebt u als bedrijf, kmo of zelfstandige betalingsproblemen en/of problemen om uw bestaande kredieten af te betalen als gevolg van de Coronacrisis, dan kunt u zo’n uitstel vragen.  Of u en vennootschap hebt u niet, maakt niet uit.

Voorwaarde is wel dat uw bedrijf gezond is. Dat betekent concreet dat u:

  • geen actieve herstructurering hebt lopen;

  • geen betalingsachterstand had op 1 februari 2020;

  • minder dan 30 dagen betalingsachterstand had op 29 februari 2020.

Als u aan die voorwaarden voldoet, kan u een betalingsuitstel tot en met 30 september 2020 vragen zonder extra kosten (lees de update).

Wat zijn de voorwaarden voor versoepelde garantieregels voor nieuwe kredieten?

De versoepeling van de overheidswaarborgen geldt voor nieuwe kredieten die toegekend worden tot en met 30 september 2020.

De versoepeling geldt voor alle nieuwe kredieten die u aanvraagt en voor kredietlijnen van maximaal 12 maanden.

Voorwaarde om van deze soepele regeling te genieten, is ook hier dat uw bedrijf gezond is. Dat betekent opnieuw dat u geen actieve herstructurering hebt lopen, geen betalingsachterstand had op 1 februari 2020 of minder dan 30 dagen betalingsachterstand had op 29 februari 2020.

Het gedekt kredietbedrag mag maximaal 50 miljoen euro per bedrijf (of cluster van verbonden bedrijven) bedragen en de overheid moet elk dossier eerst goedkeuren.

De kosten van de garantie bedragen voor een kmo 0,25% en voor een groot bedrijf 0,50%.

De kosten van het krediet bedragen maximaal 1,25%, exclusief fee.

Opgelet: de versoepeling geldt niet voor uw herfinancieringskredieten, voor nieuwe moratoria (bv. betalingsuitstel van interesten, kapitaal …) en voor niet opgenomen bedragen op uw bestaande kredietlijnen.

De banken zullen de komende dagen bovenstaande afspraken omzetten in praktische richtlijnen.

Meer tips & trics ? Lees meer

 

Deel dit bericht op:


Andere actua berichten

Coronacrisis: geen btw decembervoorschot in 2020

22/09/20 Sinds enkele jaren moeten alle btw-plichtigen jaarlijks voor 24 december een btw voorschot betalen.  Deze verplichting werd naar aanleiding van de corona crisis voor 2020 afgeschaft.

Lees meer

Belasting meerwaarde bij de verkoop van een gebouw

18/09/20 Bij een (snelle) verkoop van een gebouw in je privé ben je in sommige gevallen belastingen verschuldigd over de gerealiseerde meerwaarde.

Lees meer

2e wagen op de zaak niet langer evident

11/09/20 Zolang er een voordeel van alle aard werd berekend, maakte de fiscaal controleur er vroeger vaak geen probleem van dat er een tweede wagen werd ingeschreven in een vennootschap met slechts één bedrijfsleider.  Maar dat is de laatste jaren steeds minder evident geworden.

Lees meer