Coronacrisis : btw tarieven horeca verlaagd

08/06/20 Ter ondersteuning van deze sector wordt het btw-tarief dat van toepassing is op sommige restaurant- en cateringdiensten vanaf vandaag tijdelijk (tot 31 december 2020) verlaagd.

Dit houdt in dat vanaf de heropening van de horeca volgende btw tarieven van toepassing zullen zijn :

  • De restaurant-en cateringdiensten, momenteel aan 12 % btw, worden vanaf heden belast aan het verlaagd btw tarief van 6%.
  • De niet-alcoholische dranken, ter plaatse geconsumeerd, worden vanaf heden eveneens belast aan het verlaagd btw tarief van 6%.
  • Alcoholische dranken blijven belast aan het volle tarief van 21% (= bieren met een effectief alcoholvolume van meer dan 0,5% en andere dranken met een effectief alcoholvolume van meer dan 1,2%).

Ondanks het feit dat de benaming “restaurantdiensten” anders zou kunnen doen vermoeden, gaat het hier ook om het verschaffen van dranken zonder spijzen (als dat gepaard gaat met voldoende relevante bijkomende diensten) in alle mogelijke drankgelegenheden (cafés, tavernes,…). Deze maatregel zal betrekking hebben op alle permanente of tijdelijke inrichtingen die de restaurant- of cateringdiensten verrichten.  Buiten de klassieke cafés restaurants is deze maatregel dus ook van toepassing op kantines, hotels of gastenkamers met half- of volpension, foodtrucks, traiteurs, bakkerijen met verbruiksruimten, enz.

Gebruik je een geregistreerd kassasysteem (GKS), pas dan de programmering van dit systeem zo snel mogelijk aan.  Een GKS-kassa heeft standaard volgende btw-codes ingesteld : A 21 %, B 12 %, C 6 %, D 0 %. Aan deze codes moet niets gewijzigd worden. De aanpassing wordt immers bij voorkeur als volgt gedaan :

  • alle artikelen, momenteel geprogrammeerd met btw-code B, moeten worden aangepast naar btw-code C, hierdoor gaan die automatisch naar het 6 % tarief. 
  • alle niet-alcoholische dranken, momenteel geprogrammeerd met btw-code A, moeten worden aangepast naar btw-code C, hierdoor gaan die ook automatisch naar het 6 % tarief.

Het wordt ten zeerste afgeraden om de tarieven van de btw-codes zelf te wijzigen.  Hetzelfde geldt voor de ‘take-out’ mogelijkheid: deze mag niet, als gemakkelijk alternatief, gebruikt worden voor eat-in.

Meer tips & tricks ? Lees meer

 

Deel dit bericht op:


Andere actua berichten

Coronacrisis: geen btw decembervoorschot in 2020

22/09/20 Sinds enkele jaren moeten alle btw-plichtigen jaarlijks voor 24 december een btw voorschot betalen.  Deze verplichting werd naar aanleiding van de corona crisis voor 2020 afgeschaft.

Lees meer

Belasting meerwaarde bij de verkoop van een gebouw

18/09/20 Bij een (snelle) verkoop van een gebouw in je privé ben je in sommige gevallen belastingen verschuldigd over de gerealiseerde meerwaarde.

Lees meer

2e wagen op de zaak niet langer evident

11/09/20 Zolang er een voordeel van alle aard werd berekend, maakte de fiscaal controleur er vroeger vaak geen probleem van dat er een tweede wagen werd ingeschreven in een vennootschap met slechts één bedrijfsleider.  Maar dat is de laatste jaren steeds minder evident geworden.

Lees meer