Coronacrisis : btw tarieven horeca verlaagd

08/06/20 Ter ondersteuning van deze sector wordt het btw-tarief dat van toepassing is op sommige restaurant- en cateringdiensten vanaf vandaag tijdelijk (tot 31 december 2020) verlaagd.

Dit houdt in dat vanaf de heropening van de horeca volgende btw tarieven van toepassing zullen zijn :

  • De restaurant-en cateringdiensten, momenteel aan 12 % btw, worden vanaf heden belast aan het verlaagd btw tarief van 6%.
  • De niet-alcoholische dranken, ter plaatse geconsumeerd, worden vanaf heden eveneens belast aan het verlaagd btw tarief van 6%.
  • Alcoholische dranken blijven belast aan het volle tarief van 21% (= bieren met een effectief alcoholvolume van meer dan 0,5% en andere dranken met een effectief alcoholvolume van meer dan 1,2%).

Ondanks het feit dat de benaming “restaurantdiensten” anders zou kunnen doen vermoeden, gaat het hier ook om het verschaffen van dranken zonder spijzen (als dat gepaard gaat met voldoende relevante bijkomende diensten) in alle mogelijke drankgelegenheden (cafés, tavernes,…). Deze maatregel zal betrekking hebben op alle permanente of tijdelijke inrichtingen die de restaurant- of cateringdiensten verrichten.  Buiten de klassieke cafés restaurants is deze maatregel dus ook van toepassing op kantines, hotels of gastenkamers met half- of volpension, foodtrucks, traiteurs, bakkerijen met verbruiksruimten, enz.

Gebruik je een geregistreerd kassasysteem (GKS), pas dan de programmering van dit systeem zo snel mogelijk aan.  Een GKS-kassa heeft standaard volgende btw-codes ingesteld : A 21 %, B 12 %, C 6 %, D 0 %. Aan deze codes moet niets gewijzigd worden. De aanpassing wordt immers bij voorkeur als volgt gedaan :

  • alle artikelen, momenteel geprogrammeerd met btw-code B, moeten worden aangepast naar btw-code C, hierdoor gaan die automatisch naar het 6 % tarief. 
  • alle niet-alcoholische dranken, momenteel geprogrammeerd met btw-code A, moeten worden aangepast naar btw-code C, hierdoor gaan die ook automatisch naar het 6 % tarief.

Het wordt ten zeerste afgeraden om de tarieven van de btw-codes zelf te wijzigen.  Hetzelfde geldt voor de ‘take-out’ mogelijkheid: deze mag niet, als gemakkelijk alternatief, gebruikt worden voor eat-in.

Meer tips & tricks ?

Lees meer

Als erkend accountantskantoor begeleidt Alteor de start van uw onderneming en zorgen we voor de verdere begeleiding bij de groei van uw activiteiten. 

Kwaliteit en professionaliteit krijgen een centrale plaats binnen onze dienstverlening. 

Op deze Actua pagina houden we je op de hoogte van fiscale topics, interessante weetjes, en nog veel meer.

Welkom bij Alteor !


Andere actua berichten

Let op voor phishing

16/04/21 De laatste maanden kregen we heel wat vragen van cliënten die een mail ontvingen vanuit de dienst “Fod Financiën” met de dwingende vraag gegevens over te maken, een betaling te verrichten, enz.

Lees meer

De korting roerende voorheffing dividenden verwerken in je aangifte personenbelasting

12/04/21 In een poging om slapend geld op spaardeposito’s te laten investeren in bedrijven werd, voor natuurlijke personen, een vrijstelling roerende voorheffing voorzien op de eerste schijf van 800,00 € aan ontvangen dividenden. Deze vrijstelling werd niet automatisch toegepast bij de uitkering van het dividend in 2020, maar moet je nu aanvragen in je aangifte personenbelasting.

Lees meer

Het belang van een correcte inschrijving Kbo

05/04/21 Een foutieve of onvolledige inschrijving in de Kbo heeft gevolgen op verschillende vlakken en kan je heel wat problemen bezorgen.

Lees meer