Coronacrisis : het vriendenaandeel
18/01/21 De Vlaamse Overheid voorziet een nieuwe maatregel zodat vennootschappen vlotter extra kapitaal kunnen vergaren. Dit door spaarders fiscaal te stimuleren hun spaargeld in de locale economie te investeren.
Eerder werden al de maatregelen voor het toestaan van een winwinlening versoepeld (lees meer). Half februari komt daar een nieuw financieringsinstrument bij, het win-winkapitaal, ook wel vriendenaandeel genoemd.
Net zoals bij een winwinlening zal je als particulier tot maximaal 75.000 € kunnen investeren in een Vlaamse Kmo vennootschap en kan die onderneming tot 300.000 € kapitaal ophalen via dit systeem. Dit grensbedrag per onderneming is wel voor het vriendenaandeel en de winwinlening samen.
Er zijn beperkingen : zo mag de vennootschap o.a. geen vastgoed- of een managementvennootschap zijn. De onderneming mag in de 2 voorafgaande jaren, en gedurende de periode dat het fiscaal voordeel wordt verkregen, geen kapitaalverminderingen doorvoeren. Een nieuw vermogen mag ook niet worden gebruikt om dividenden uit te keren of leningen te verstrekken. De vriendenaandeelhouder kan geen werknemer zijn. Deze aandeelhouder kan ook geen bestuurder zijn in de vennootschap, of meer dan 10% van de aandelen of stemrechten hebben (deze laatste beperkingen zijn ook van toepassing voor de huwelijkspartner of wettelijke samenwonende partner). Het aandeel moet worden verworven buiten de beroepsactiviteit van de aandeelhouder.
Het fiscaal voordeel van het vriendenaandeel wordt voor de particuliere investeerder vastgelegd op 2,5% gedurende vijf jaar en wordt verrekend in de personenbelasting. Dit voordeel is wel niet terugbetaalbaar of overdraagbaar, dus moet je voldoende personenbelasting verschuldigd zijn om deze korting te kunnen genieten. De vennootschap zal de uitgifte van een vriendenaandeel moeten attesteren.
Om de potentiële particuliere investeerder te beschermen zal er bij deze kapitaalverhoging of kapitaalinbreng, overeenkomstig de vennootschapswetgeving, een verslag moeten worden opgesteld over de uitgifteprijs van de aandelen. Dit verslag moet een positief oordeel hebben gekregen van een bedrijfsrevisor of externe accountant. Als onderneming moet je dus rekening houden met de extra kosten die een kapitaalverhoging of -inbreng met zich meebrengt. Tevens moet na de volstorting een "uitgifteovereenkomst vriendenaandeel" worden opgemaakt (zie model in bijlage). Deze overeenkomst moet, samen met het verslag over de uitgifteprijs, bezorgd worden aan PMV.
In dit systeem leen je dus geen geld aan de onderneming, je wordt er mede-eigenaar van.
Voor meer informatie, raadpleeg de recentste informatie op de site van Vlaio : link.
Meer tips & tricks ?
Lees meer