De Vennootschapsbijdrage

25/11/22 Het aansluiten van je vennootschap bij een sociaal verzekeringsfonds voor het betalen van de forfaitaire vennootschapsbijdrage is een minder gekende verplichting.

Er bestaat bovendien nogal wat verwarring over. Vaak denken de oprichters van een onderneming dat ze hun vennootschap niet moet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds omdat ze zelf al aangesloten zijn als natuurlijk persoon. De vennootschapsbijdrage is echter verbonden aan de vennootschap zelf en staat volledig los van het statuut van de bestuurders en werkende vennoten van de vennootschap.

Deze bijdrage heeft ook niets te maken met de vennootschapsbelasting. De vennootschapsbijdrage is een forfaitaire solidariteitsbijdrage voor de ondersteuning van het sociale zekerheidsstelsel van zelfstandigen. Ze opent geen rechten voor de vennootschap of de zelfstandigen die in de vennootschap actief zijn.

Wie moet de vennootschapsbijdrage betalen?

Heb je een vennootschap die onderworpen is aan de vennootschapsbelasting of de belasting der niet-verblijfhouders, dan moet je je vennootschap binnen de drie maanden na oprichting aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en de jaarlijkse vennootschapsbijdrage betalen.

De werkend vennoten en bestuurders van de vennootschap zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van deze bijdrage.

Hoeveel vennootschapsbijdrage moet ik betalen?

Hoeveel vennootschapsbijdrage je moet betalen, hangt af van het balanstotaal van het voorafgaande afgesloten boekjaar van je vennootschap.

Voor de bijdrage 2022 is dit het balanstotaal van je vennootschap in 2020.

  Balanstotaal 2020   

Vennootschapsbijdrage 2022 

  < 746.410,18 euro

                347,50 euro

  > 746.410,17 euro

                868,00 euro

Een vennootschap die in de loop van een jaar wordt opgericht, betaalt de volledige vennootschapsbijdrage voor dat jaar.  Het jaar waarin de vennootschap vereffend of failliet verklaard wordt, is de vennootschapsbijdrage niet verschuldigd, op voorwaarde dat deze onbetaald is gebleven.

Tegen wanneer moet ik de vennootschapsbijdrage betalen?

Je moet de jaarlijkse vennootschapsbijdrage betalen voor 1 juli van elk bijdragejaar.

Betaling tijdens jaar van oprichting

  • Werd je vennootschap opgericht in januari, februari of maart, dan moet je de vennootschapsbijdrage betalen voor 1 juli van dat jaar.
  • Werd je vennootschap opgericht vanaf april, dan moet je de vennootschapsbijdrage betalen uiterlijk op de laatste dag van de 3de maand die volgt op de maand waarin je vennootschap werd opgericht.

De laatste jaren werd er wel, ingevolge de corona crisis, steeds uitstel verleend.  Zo moet de bijdrage over 2022 pas tegen 31/12/22 betaald zijn.

Vergeten te betalen ?

Betaal je te laat, dan wordt er per maand vertraging een verhoging van 1% aangerekend op dat deel van de bijdrage dat je nog moet betalen. De verhogingen gaan verder tot en met de maand waarin je de schuld betaalt of tot het ogenblik waarop de gerechtelijke procedure wordt ingeleid.

Kan ik vrijgesteld worden van het betalen van de vennootschapsbijdrage?

Permanente vrijstelling van betaling bij faillissement, vereffening of gerechtelijk akkoord

Je vennootschap kan worden vrijgesteld van de betaling van de jaarlijkse vennootschapsbijdrage vanaf het bijdragejaar waarin ze zich in een van de volgende situaties bevindt:

  • de vennootschap werd failliet verklaard
  • de vennootschap bevindt zich in een toestand van gerechtelijke organisatie
  • de vennootschap bevindt zich in een toestand van vereffening en dit feit werd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad gepubliceerd

Permanente vrijstelling van betaling voor niet-actieve vennootschappen

Je vennootschap kan vrijgesteld worden van de vennootschapsbijdrage voor het jaar waarvoor je kan bewijzen dat je vennootschap tijdens dat volledig kalenderjaar geen enkele handel- of burgerlijke activiteit heeft uitgeoefend.

Bezorg hiervoor een attest (formulier 276C1) van inactiviteit, afgeleverd door de Federale Overheidsdienst Financiën (controle vennootschappen), aan je sociaal verzekeringsfonds. Opgelet, zo'n attest kan maar afgeleverd worden na afsluiting van het betrokken jaar.

Tijdelijke vrijstelling van betaling voor startende vennootschappen

Een startende vennootschap kan een tijdelijke vrijstelling voor de jaarlijkse vennootschapsbijdrage krijgen tijdens de eerste 3 jaar van haar bestaan (vanaf het jaar van oprichting).

Je kan de vrijstelling aanvragen als:

  • je vennootschap een personenvennootschap is (dus geen nv);
  • je vennootschap ingeschreven is als handelsonderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen (Kbo);
  • de bestuurder(s) en de meerderheid van de werkende vennoten  die geen bestuurder zijn, in de tien jaar voor de oprichting van de vennootschap, niet meer dan drie jaar als zelfstandige hebben gewerkt.

Meer tips & tricks ?

Lees meer

Als erkend accountantskantoor begeleidt Alteor de start van uw onderneming en zorgen we voor de verdere begeleiding bij de groei van uw activiteiten. 

Kwaliteit en professionaliteit krijgen een centrale plaats binnen onze dienstverlening. 

Op deze Actua pagina houden we je op de hoogte van fiscale topics, interessante weetjes, en nog veel meer.

Welkom bij Alteor !


Andere actua berichten

Vanaf wanneer is een vennootschap “groot”

24/05/23 De grootte van uw vennootschap heeft een invloed op veel wettelijke verplichtingen en fiscale maatregelen. De materie is echter complexer dan dat ze op het eerste zicht lijkt.

Lees meer

De verschillende dividenden en hun tarieven roerende voorheffing, kan u nog volgen?

27/05/23 Dividenden, het zou iets simpel moeten zijn, maar voor kleine vennootschappen is het de laatste jaren niet eenvoudig meer om door de bomen het bos nog te zien.  Gewone dividenden, VVPRbis dividenden, liquidatie-reserve... niet het meest aangename leesvoer, maar wel belangrijk bij de optimalisatie van je dossier.

Lees meer

Het verlaagd tarief vennootschapsbelasting

11/05/23 Het standaard tarief vennootschapsbelasting bedraagt 25%. Onder bepaalde voorwaarden kan dit (voor de eerste 100.000 € winst) dalen naar het kmo tarief van 20%.

Lees meer