Febelfin waarschuwt voor zoekmachinefraude

06/02/23 De bankenkoepel Febelfin raadt aan om nooit via een zoekmachine naar de website van uw bank of broker te surfen.  Zo bent u kwetsbaar voor zoekmachinefraude. Fraudeurs proberen u via zoekopdrachten in Google Chrome, Yahoo of Safari naar valse websites te sturen die erg lijken op de echte site.

Zoekmachinefraude is in opmars, en is momenteel een vaak gebruikte modus operandi door fraudeurs. Naast het typische phishingbericht in je mailbox of via Sms, proberen fraudeurs ook zoekmachines op het internet als bondgenoot te gebruiken, om je naar een valse website te leiden. Febelfin waarschuwt voor deze fraudevorm en beveelt aan nooit via een zoekmachine naar een internetbankwebsite te navigeren.

Zoekmachinefraude: hoe werkt het? 

Zoek je via een zoekmachine (bijvoorbeeld Google, Yahoo, Safari, Bing…) naar de internetbanking website van jouw bank, dan kan je naar een valse website worden gebracht. Klik je hierop en geef je op de valse bankwebsite jouw bankgegevens en geheime code in, dan geef je de online oplichters toegang tot je rekening.  

Tips om zich te beschermen  

Banken en het Centrum voor Cybersecurity België  (CCB) trachten zo snel mogelijk verwijzingen naar frauduleuze telefoonnummers of websites in de zoekmachines te laten weghalen. Maar vrij snel kan er natuurlijk een nieuw frauduleus telefoonnummer of een nieuwe frauduleuze website online staan. 

  • Wees waakzaam.  
  • Voor internetbankieren wordt aangeraden om nooit een zoekmachine te gebruiken. Ga ook nooit via een link naar de betaalsite van je bank. Typ altijd zélf het adres van je bankwebsite in je browser, of voeg dit toe aan jouw favorieten

Toch in de val gelopen?  

Volg dan onmiddellijk deze stappen:  

  • Bel Card Stop op 078 170 170 om je bankkaart te blokkeren.  
  • Neem zo snel mogelijk contact op met je bank om je bankapplicaties te blokkeren. 
  • Blokkeer via de uitgever kaart (link
  • Dien een klacht in bij de politie.  

Bron : www.febelfin.be

Nog slimmer worden?

Lees meer

Als erkend accountantskantoor begeleidt Alteor de start van uw onderneming en zorgen we voor de verdere begeleiding bij de groei van uw activiteiten. 

Kwaliteit en professionaliteit krijgen een centrale plaats binnen onze dienstverlening. 

Op deze Actua pagina houden we je op de hoogte van fiscale topics, interessante weetjes, en nog veel meer.

Welkom bij Alteor !


Andere actua berichten

Dividenden aan 15%, de vvpr-bis toepassen of een liquidatiereserve aanleggen?

17/03/23 Over een dividend uit je vennootschap betaal je in principe 30% roerende voorheffing. Dit kan soms aan een lager tarief, waarbij we voor oudere vennootschappen vaak het systeem van de liquidatiereserve toepassen en bij jongere vennootschappen de vvpr-bis regeling. De verschillen in een notedop.

Lees meer

Langere controletermijn bij laattijdige btw aangiften

15/03/23 In principe kan je btw controleur 3 jaar teruggaan voor het nakijken van je btw aangifte.  Dien je een btw aangifte laattijdig in, dan wordt deze controle termijn, voor aangiften vanaf 2023, verlengd tot 4 jaar.

Lees meer

De winstpremie

10/03/22 Je kan je werknemers via een “winstpremie” een deel van de winst van de vennootschap toekennen als bonus. Door de relatief eenvoudige vormvoorwaarden is deze maatregel een waardig alternatief voor de “niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen”

Lees meer