Febelfin waarschuwt voor zoekmachinefraude

06/02/23 De bankenkoepel Febelfin raadt aan om nooit via een zoekmachine naar de website van uw bank of broker te surfen.  Zo bent u kwetsbaar voor zoekmachinefraude. Fraudeurs proberen u via zoekopdrachten in Google Chrome, Yahoo of Safari naar valse websites te sturen die erg lijken op de echte site.

Zoekmachinefraude is in opmars, en is momenteel een vaak gebruikte modus operandi door fraudeurs. Naast het typische phishingbericht in je mailbox of via Sms, proberen fraudeurs ook zoekmachines op het internet als bondgenoot te gebruiken, om je naar een valse website te leiden. Febelfin waarschuwt voor deze fraudevorm en beveelt aan nooit via een zoekmachine naar een internetbankwebsite te navigeren.

Zoekmachinefraude: hoe werkt het? 

Zoek je via een zoekmachine (bijvoorbeeld Google, Yahoo, Safari, Bing…) naar de internetbanking website van jouw bank, dan kan je naar een valse website worden gebracht. Klik je hierop en geef je op de valse bankwebsite jouw bankgegevens en geheime code in, dan geef je de online oplichters toegang tot je rekening.  

Tips om zich te beschermen  

Banken en het Centrum voor Cybersecurity België  (CCB) trachten zo snel mogelijk verwijzingen naar frauduleuze telefoonnummers of websites in de zoekmachines te laten weghalen. Maar vrij snel kan er natuurlijk een nieuw frauduleus telefoonnummer of een nieuwe frauduleuze website online staan. 

  • Wees waakzaam.  
  • Voor internetbankieren wordt aangeraden om nooit een zoekmachine te gebruiken. Ga ook nooit via een link naar de betaalsite van je bank. Typ altijd zélf het adres van je bankwebsite in je browser, of voeg dit toe aan jouw favorieten

Toch in de val gelopen?  

Volg dan onmiddellijk deze stappen:  

  • Bel Card Stop op 078 170 170 om je bankkaart te blokkeren.  
  • Neem zo snel mogelijk contact op met je bank om je bankapplicaties te blokkeren. 
  • Blokkeer via de uitgever kaart (link
  • Dien een klacht in bij de politie.  

Bron : www.febelfin.be

Nog slimmer worden?

Lees meer

Als erkend accountantskantoor begeleidt Alteor de start van uw onderneming en zorgen we voor de verdere begeleiding bij de groei van uw activiteiten. 

Kwaliteit en professionaliteit krijgen een centrale plaats binnen onze dienstverlening. 

Op deze Actua pagina houden we je op de hoogte van fiscale topics, interessante weetjes, en nog veel meer.

Welkom bij Alteor !


Andere actua berichten

2e wagen op de zaak niet langer evident

17/09/23 Zolang er een voordeel van alle aard werd berekend, maakte de fiscaal controleur er vroeger vaak geen probleem van dat er een tweede wagen werd ingeschreven in een vennootschap met slechts één bedrijfsleider. Maar dat is nu niet langer het geval.

Lees meer

Hoe de publicatieformulieren Staatsblad te ondertekenen

12/09/23 Wanneer je als vennootschap een wijziging in het bestuursorgaan, zetelverplaatsing, e.d. wil doorvoeren, worden er notulen opgesteld. Van deze notulen moet een uittreksel worden gepubliceerd in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.

Lees meer

Btw aftrek bedrijfswagen

08/09/23 Als u een als bedrijfswagen een personenauto gebruikt is de btw die wordt berekend op de aankoop (of huur, leasing,…) slechts gedeeltelijk aftrekbaar.  Deze btw aftrek zal bij personenwagens tussen 35 procent en 50 procent liggen.

Lees meer