Geen belastingverhoging meer bij een vergissing te goeder trouw

23/01/25 Het Grondwettelijk Hof heeft geoordeeld dat de fiscus niet langer standaard een verhoging van 10% kan toepassen bij een vergissing te goeder trouw.

Wie ooit een belastingcontrole onderging weet dat de fiscus standaard een verhoging van 10% oplegt bij eenvoudige vergissingen te goeder trouw. Deze verhoging kan oplopen tot 200%, waarbij het laagste tarief van 10% (toegepast bij een eerste inbreuk zonder kwade opzet) eventueel kan worden geschrapt. Toch werd deze verhoging meestal toegepast door controleurs. Niet elke ondernemer had er evenveel begrip voor dat een fiscaal controleur erkende dat de voorgestelde correctie een gevolg was van een vergissing te goeder trouw, maar het toch nodig vond een sanctie op te leggen van 10% belastingverhoging over de extra te betalen belastingen. 

Een erg onlogische sanctie, wetende dat de Belgische fiscaliteit niet echt uitblinkt in duidelijkheid en de fiscus moeilijk aanspreekbaar is voor het bekomen van extra informatie bij twijfel. Een voorafgaandelijk akkoord over fiscale issues kan immers enkel via een complexe procedure. Een eenvoudige fout maken in je aangifte werd dus onverbiddelijk bestraft.

Het Grondwettelijk Hof heeft echter geoordeeld dat een eerste overtreding zonder frauduleus oogmerk niet zomaar kan worden gesanctioneerd met een belastingverhoging. Ook de bevoegde minister (Dhr. Van Peteghem) heeft dit principe inmiddels bevestigd en pleit voor een model van samenwerking i.p.v. huidig conflict model, waarbij de overheid weinig adviseert, nauwelijks informatie verstrekt en voornamelijk controleert en sanctioneert.

Bijkomend voordeel is dat bij de toepassing van een belastingverhoging het niet langer mogelijk was vorige verliezen of investeringsaftrekken te compenseren van de bijkomende aanslag. Omdat een verhoging nu minder snel zal worden toegepast is het dus wel vaker mogelijk om bv. vorige verliezen alsnog af te trekken van de bijkomende belastingen die de fiscus n.a.v. een controle wil vorderen.

Meer tips & tricks ?

Lees meer

Als erkend accountantskantoor begeleidt Alteor de start van uw onderneming en zorgen we voor de verdere begeleiding bij de groei van uw activiteiten. 

Kwaliteit en professionaliteit krijgen een centrale plaats binnen onze dienstverlening. 

Op deze Actua pagina houden we je op de hoogte van fiscale topics, interessante weetjes, en nog veel meer.

Welkom bij Alteor !


Andere actua berichten

Vanaf 2026 verstuur je je B2B facturen via Peppol

23/04/25 Vanaf januari 2026 ben je verplicht om je facturen op te maken als een “gestructureerde elektronische facturatie”, een e-invoice.  

Lees meer

Beleggen in je vennootschap

18/04/25 Veel ondernemers willen het overschot aan geld in hun vennootschap graag beleggen. Maar wat zijn de mogelijkheden en (fiscale) gevolgen?

Lees meer

Vergeet je UBO-register niet jaarlijks te bevestigen

09/04/25 Bij het niet naleven van de verplichting om het UBO-register van je vennootschap in te vullen, wijzigingen door te geven en het register jaarlijks te bevestigen, legt de administratie sancties op.

Lees meer