Interest percentage negatieve rekening courant 2021 bekend

21/02/22 Wanneer een rekening courant een “debetstand” vertoont, heeft de bestuurder meer schulden ten opzichte van zijn vennootschap dan tegoeden. Hierover zijn interesten verschuldigd.

Het voordeel van deze "lening" wordt door de fiscus voor 2021 op 6,48% geplaatst.  Dit wil zeggen dat je op je negatieve rekening courant 6,48% interesten moet betalen aan je vennootschap, of je privé wordt belast op een voordeel alle aard voor dit bedrag.  Een stuk lager dan het percentage van de vorige jaren!

In principe moeten deze interesten berekend worden op de gemiddelde stand per maand. Zijn er echter weinig schommelingen geweest in de loop van het jaar, dan aanvaardt de fiscaal controleur meestal dat deze worden berekend op de gemiddelde debetstand van het volledig jaar.

Het hoeft geen betoog dat, gezien de hoge intrestvoet, een debetstand af te raden is. Buiten dit fiscaal nadeel zijn er nog andere negatieve gevolgen. Indien de debetstand het gevolg is van privé-uitgaven via de vennootschap krijgt de fiscus niet alleen een zicht op je privé uitgavenpatroon, maar allicht ook het gevoel dat je een slordige administratie voert. De controleur zal hierdoor misschien wat sneller geneigd zijn het beroepskarakter van bepaalde uitgaven in twijfel te trekken.  Een negatieve rekening courant kan ook nadelig zijn bij het bekomen van een krediet.  Een bank kan vragen deze schuld aan te zuiveren, alvorens een krediet willen toe te staan.  Ook bij een echtscheiding kan zo’n schuld aan de vennootschap discussie opleveren.  Of bij een verkoop van de vennootschap zal de nieuwe eigenaar, of bij een faillissement de curator, deze schuld dadelijk aangezuiverd willen zien.

Verwijzend naar het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen is het bovendien aangewezen om, indien je als bestuurder je risico’s wil beperken, bij de opname van een rekening courant een liquiditeitstest (lees meer) uit te voeren.

Besluit, probeer een negatieve rekening te vermijden en zuiver een eventuele schuld zo snel mogelijk aan.  Heb je nood aan een gelden uit je vennootschap, bespreek voorafgaandelijk met je accountant wat te doen.

Heb je geld geleend aan je vennootschap, dat zijn er andere regels van toepassing : lees meer.

Meer tips & tricks ?

Lees meer

Als erkend accountantskantoor begeleidt Alteor de start van uw onderneming en zorgen we voor de verdere begeleiding bij de groei van uw activiteiten. 

Kwaliteit en professionaliteit krijgen een centrale plaats binnen onze dienstverlening. 

Op deze Actua pagina houden we je op de hoogte van fiscale topics, interessante weetjes, en nog veel meer.

Welkom bij Alteor !


Andere actua berichten

Vanaf wanneer is een vennootschap “groot”

24/05/23 De grootte van uw vennootschap heeft een invloed op veel wettelijke verplichtingen en fiscale maatregelen. De materie is echter complexer dan dat ze op het eerste zicht lijkt.

Lees meer

De verschillende dividenden en hun tarieven roerende voorheffing, kan u nog volgen?

27/05/23 Dividenden, het zou iets simpel moeten zijn, maar voor kleine vennootschappen is het de laatste jaren niet eenvoudig meer om door de bomen het bos nog te zien.  Gewone dividenden, VVPRbis dividenden, liquidatie-reserve... niet het meest aangename leesvoer, maar wel belangrijk bij de optimalisatie van je dossier.

Lees meer

Het verlaagd tarief vennootschapsbelasting

11/05/23 Het standaard tarief vennootschapsbelasting bedraagt 25%. Onder bepaalde voorwaarden kan dit (voor de eerste 100.000 € winst) dalen naar het kmo tarief van 20%.

Lees meer