Meldingsplicht om je huur als beroepskost te behouden
17/09/24 Vanaf aanslagjaar 2024 zijn huurgelden van onroerende goederen nog maar aftrekbaar in je vennootschap of eenmanszaak, wanneer je als huurder de identiteit van de verhuurder meldt aan de belastingadministratie.
Als je als particuliere verhuurder een pand verhuurt aan een huurder die de huur als beroepskost aftrekt (bv. aan een zelfstandige of vennootschap), wordt je op deze ontvangen huurinkomsten zwaarder belast. Als verhuurder betaal je dat immers personenbelasting op basis van de werkelijke huurinkomsten en niet langer op basis van het (lager) forfaitair kadastraal inkomen. Het was voor de fiscus echter niet evident om hierop controle uit te oefenen. Meestal werden de gegevens van de verhuurder pas nagekeken bij een effectieve belastingcontrole bij de huurder en kon dan pas worden gecontroleerd of deze huurinkomsten bij de verhuurder correct werden belast. Door nu de huurder te verplichten om de identiteitsgegevens van de verhuurder te melden aan de belastingdiensten, zal deze controle een stuk efficiënter kunnen gebeuren.
Beschik je als huurder enkel over een huurovereenkomst waarbij het pand uitsluitend is bestemd voor “de huisvesting van een gezin of persoon”, of verzuim je als huurder de identiteitsgegevens van de verhuurder spontaan over te maken, zal de huur die je betaalt niet langer als beroepskost aftrekbaar zijn in je onderneming.
Deze meldingsplicht is er niet alleen voor huur en huurvoordelen, maar ook voor zakelijke rechten (bv. vruchtgebruik) die je hebt over een pand. Ook als je als vennootschap bv. een deel van de woning van de bedrijfsleider huurt, heb je deze meldingsplicht. Er is geen meldingsplicht wanneer je als huurder voor deze kost een factuur met btw ontvangt (bv. voor het gebruik van een ruimte in een businesscenter). Breng je de huur niet in als beroepskost (je huurt een pand voor privégebruik) moet je ook niets melden.
De melding zelf gebeurt door een formulier “270 MLH” dat wordt toegevoegd aan te je aangifte personen-, rechtspersonen- of vennootschapsbelasting. Hierin worden o.a. de naam, adres en rijksregisternummer of ondernemingsnummer van de verhuurder gemeld en het volledig adres van het onroerend goed. En het bedrag van de betaalde huur en het bedrag van de werkelijk in aftrek gebrachte huur van het afgelopen jaar. Per gehuurd pand zal er een aangifte moeten gebeuren.
Sluit je een nieuwe huurovereenkomst af die je als kost wil inbrengen, zorg ervoor dat je de gevraagde identificatie gegevens meldt aan je accountant die deze meldingsplicht voor je opvolgt. Verhuur je zelf een pand bestemd voor beroepsgebruik, weet dat jouw fiscaal controleur gegevens zal ontvangen over de huur die je ontvangt.
Meer tips & tricks?
Lees meer