Tarief voor het terugbetalen thuisladen elektrische bedrijfswagen

13/01/25 Als je als bedrijfsleider je elektrische bedrijfswagen thuis oplaadt mag je je deze voorgeschoten kosten terugbetalen. Maar aan welk tarief?

Als bedrijfsleider mag je de privé gemaakte kosten voor het thuisladen van je elektrische bedrijfswagen terugbetalen. In principe betaal je steeds de werkelijk gemaakte kosten terug. Maar in een wereld met variabele tarieven, zonnepanelen, het capaciteitstarief, dag- & nachtmeters,.. is dat in de praktijk niet altijd even evident.  Daarom zal vanaf 2025 de fiscus hiervoor ook het gebruik van een forfaitaire vergoeding per kWh toestaan op basis van de boordtabel van de energieregulator CREG. Elk kwartaal geldt er een maximumbedrag per kWh. Voor het eerste kwartaal van 2025 zijn dit de maximale grensbedragen (volgens de woonplaats bestuurder) :

• Vlaams Gewest: 28,22 cent/kWh
• Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 32,94 cent/kWh
• Waals Gewest: 32,56 cent/kWh

Het betreft het systeem dat ook de vorige jaren al door velen werd toegepast, maar vanaf nu dus ook het officieel standpunt van overheid wordt.

Om discussie te vermijden blijft het belangrijk gebruik te maken van een registratie systeem dat toelaat om het werkelijke elektriciteitsverbruik van het thuisladen te registreren. Maar dat zou eventueel ook een applicatie kunnen zijn die de informatie en locatie van alle verschillende laadbeurten registreert.

Op die manier zal de terugbetaling geen aanleiding geven tot een bijkomend Voordeel Alle Aard, ongeacht het type verplaatsing (beroepsmatig, woon-werk of privé) dat via deze terugbetaling wordt vergoed. Voorheen kon het terugbetalen van oplaadsessies van woon-werkverkeer of privéverplaatsingen in principe wel resulteren in een bijkomend voordeel alle aard.

Let erop om deze vergoeding niet zomaar rechtstreeks terug te betalen vanuit je vennootschap, maar te laten lopen via je loonbrief (lees meer). 

Meer tips & tricks ?

Lees meer

Als erkend accountantskantoor begeleidt Alteor de start van uw onderneming en zorgen we voor de verdere begeleiding bij de groei van uw activiteiten. 

Kwaliteit en professionaliteit krijgen een centrale plaats binnen onze dienstverlening. 

Op deze Actua pagina houden we je op de hoogte van fiscale topics, interessante weetjes, en nog veel meer.

Welkom bij Alteor !


Andere actua berichten

Dividenden versneld uitkeren aan 15% roerende voorheffing

13/06/25 Onder bepaalde voorwaarden hoef je geen 30% toe te passen, maar kan je dividenden uitkeren aan 15% roerende voorheffing.  In de VVPR-bis regeling is één van die voorwaarden dat je minstens 3 jaar moet wachten na het jaar van oprichting.  Of toch niet?

Lees meer

De statuten van je vennootschap staan online

02/06/25 Waar vroeger enkel een beperkt uittreksel uit je statuten online raadpleegbaar was via het Belgisch Staatsblad, is nu de volledige inhoud online beschikbaar.

Lees meer

Je liquidatiereserve sneller uitkeren

23/05/25 Door het aanleggen van een liquidatiereserve kan je een dividend uitkeren aan een lager tarief roerende voorheffing, mits je een wachttijd van 5 jaar respecteert. Deze wachttijd wordt vanaf juli ingekort.

Lees meer