Voordeel alle aard maximaal 20% van je bedrijfsleidersbezoldiging
11/02/25 Volgens het regeerakkoord mag het jaarloon van bedrijfsleiders in de toekomst nog voor maximaal 20% uit voordelen alle aard bestaan.
De praktische toepassing van deze maatregel, die zou ingaan vanaf 2026, is nog onduidelijk. Het is de intentie om het gebruik van voordelen van alle aard te beperken. De meeste bedrijfsleiders kennen dit systeem vooral van het voordeel alle aard dat wordt berekend over hun bedrijfswagen (lees meer). Maar ook andere uitgaven kunnen aanleiding geven tot het berekenen van een voordeel alle aard op je loonbrief : het gebruik van een telefoon, computer of laptop van de vennootschap, het ontlenen van geld uit de vennootschap, het ten laste nemen van sociale bijdragen, nutsvoorzieningen, ter beschikking stellen van huisvesting, enz. Wat maakt dat bij heel wat bedrijfsleiders die drempel van 20% wordt overschreden. Een probleem dat nog groter wordt wanneer je geen wedde uit je vennootschap neemt, maar bv. wel een wagen van bedrijf gebruikt.
Wat de gevolgen zouden zijn van het overschrijden van de 20%-drempel is nog onduidelijk. Dat zou bv. kunnen zijn dat je niet langer het laagste tarief vennootschapsbelasting kan toepassen, dat de onderliggende kosten niet langer aftrekbaar zijn, enz.
Maar hoe dan ook zal er dus in veel dossiers moeten worden bekeken of de voordelen kunnen minderen, het loon moet worden verhoogd, bepaalde uitgaven beter worden beëindigd of terugbetaald,…
Weet dat het bovendien ook de bedoeling is om de befaamde jaardrempel van 45.000 € wedde te verhogen naar 50.000 €. Deze drempel is belangrijk om in aanmerking te komen voor het laagste tarief vennootschapsbelasting (lees meer). Het nieuwe bedrag zou jaarlijks geïndexeerd worden. Veel bedrijfsleiders beperken hun wedde tot deze drempel omdat een hogere wedde immers minder voordelig is dan een dividend uit hun managementvennootschap. Ook hier zal moeten worden bekeken wat, rekening houdende me de nieuwe maximale drempel voordelen alle aard, de beste oplossing is.
Dat in veel dossiers bovenstaande wijzigingen zullen leiden tot een hogere belastingdruk is echter evident.
Hopelijk komt er snel duidelijkheid, we volgen het voor je op.
Meer tips & tricks ?
Lees meer