Btw op buitenlandse facturen is niet aftrekbaar

02/11/21 In de zoektocht naar de beste prijs komen heel wat ondernemers terecht op buitenlandse websites waar die nieuwe telefoon of bureaustoel soms net iets goedkoper is. Ben je zelf btw-plichtig, dan is het echter wel belangrijk om voor deze aankoop een factuur te ontvangen zonder buitenlandse btw.

Vaak kom je bij online aankopen terecht op buitenlandse websites die snel en eenvoudig leveren in België.  Ben je zelf btw-plichtig is het echter wel belangrijk om voor deze aankoop van je buitenlandse leverancier een factuur te krijgen zonder de aanrekening van buitenlandse btw.  Bij een levering van een buitenlandse leverancier aan een Belgische btw-plichtige is die eerste immers verplicht om het systeem van “verlegging van heffing” toe te passen.  Lees : een factuur zonder btw op te maken.  Indien de leverancier toch (buitenlandse) btw aanrekent is die onterecht aangerekende btw immers niet aftrekbaar in je Belgische btw-aangifte en vormt zij dus een extra kost.

Op heel wat professionele websites kan je al de gegevens van je bedrijf invullen en melding maken dat je een Belgisch btw nummer hebt zodat je voor je aankopen een factuur zonder btw ontvangt.  Toch zien we steeds opnieuw dat heel wat cliënten ook facturen ontvangen waarop onterecht buitenlandse btw werd aangerekend.  

Opgelet, op bovenstaand principe bestaan er uitzonderingen.  Indien je in het buitenland bv. ter plaatse een wagen huurt, werken in onroerende staat laat uitvoeren, een evenement volgt,… is de leverancier toch verplicht lokale btw aan te rekenen.  Maar in dat geval kan je deze, terecht aangerekende, btw wel terugvorderen.  Niet via je klassieke btw-aangifte, maar via een aparte procedure waarmee je btw kan terugvragen uit andere EU-landen

Meer tips & tricks?

Lees meer

Als erkend accountantskantoor begeleidt Alteor de start van uw onderneming en zorgen we voor de verdere begeleiding bij de groei van uw activiteiten. 

Kwaliteit en professionaliteit krijgen een centrale plaats binnen onze dienstverlening. 

Op deze Actua pagina houden we je op de hoogte van fiscale topics, interessante weetjes, en nog veel meer.

Welkom bij Alteor !


Andere actua berichten

Het UBO-register

27/11/21 Als vennootschap ben je verplicht het UBO-register in te vullen en up-to-date te houden. Maar zo'n UBO-register, wat is dat eigenlijk? Hierbij een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten : de wie, wat, waar en wanneer.

Lees meer

Fiscale aftrekbaarheid relatiegeschenken

26/11/21 In sommige sectoren is het gebruikelijk om je zakenrelaties periodiek een kleine attentie te geven.  De fiscus legt wel beperkingen op.

Lees meer

Een gift via je vennootschap

24/11/21 Een gift die in in je privé werd betaald is aftrekbaar in je aangifte personenbelasting.  Maar ook in je vennootschap zijn giften, onder bepaalde voorwaarden, aftrekbaar. 

Lees meer