Hoe btw berekenen bij de verkoop van uw tweedehands personenwagen?

09/08/23 Als je als bedrijf een personenwagen aankoopt is de btw hierop voor maximum 50% aftrekbaar. Dit maakt dat bij de latere verkoop op slechts 50% van de prijs btw moet worden gerekend.

Wordt met de koper een bedrag exclusief btw afgesproken, dan is de btw eenvoudig te berekenen. Je deelt het afgesproken bedrag door twee en rekent op slechts de helft 21% btw. Is de afgesproken prijs echter inclusief btw, dan wordt de berekening complexer. Btw moet dan immers worden berekend op de helft van de verkoopprijs zonder die btw. 

Stel dat de verkoopprijs inclusief btw 10.000 € bedraagt, dan moet je hier eerst de btw uithalen om het bedrag zonder btw te kennen (= maatstaf van heffing).  In normale omstandigheden deel je het bedrag inclusief btw door 1,21 om het bedrag exclusief btw te kennen.  Maar omdat in huidig voorbeeld de aan te rekenen btw slechts 50% bedraagt (van 21%) moet je bijgevolg het bedrag inclusief btw delen door 1,105 om het bedrag zonder btw te kennen.   10.000,00 € delen door 1,105 maakt 9.049,77 € (= bedrag zonder btw), wat je vervolgens deelt door 2 om het bedrag te bekomen waarop  21% btw moet worden aangerekend. 

 Je factuur :
      Maatstaf van heffing zonder btw = 4.524,89 € + 0,00 € btw
      Maatstaf van heffing met btw = 4.524,89 € + 950,22 € btw
      Totaal Factuur =  10.000,00 € (inclusief btw).

Opgelet, bij een verkoop aan een particulier maakt de berekeningswijze van de inbegrepen btw voor hem of haar allicht weinig uit.  Bij verkoop aan een btw plichtige kan er wel discussie ontstaan omdat de koper niet op de hoogte was dat de afgesproken prijs slechts 50% btw bevat en er bijgevolg ook minder btw zal kunnen gerecupereerd worden in zijn aangifte. Het is dan ook aangewezen om in dit geval de btw berekening dadelijk duidelijk te communiceren. We merken dat zeker professionele opkopers hiervan wel is misbruik maken door eerst een bedrag inclusief btw overeen te komen om er dan nadien vanuit te gaan dat op je verkoopfactuur 21% btw berekend wordt. Hierdoor kunnen zij immers meer btw recupereren en daalt voor jou het bedrag dat je werkelijk gaat overhouden.  

Heb je de personenwagen zelf gekocht zonder btw (bv. van een particulier of onder de margeregeling) dan is deze tolerantie niet van toepassing en moet je,  bij de verkoop van deze wagen, 21% btw berekenen op de volledige prijs. Ook wanneer bij de aankoop meer dan 50% van de btw werd afgetrokken, omdat het bv. een personenwagen was bestemd voor verhuur, kan je geen gebruik maken van deze uitzondering. Dit systeem is hoe dan ook enkel van toepassing op personenwagens (dus nooit op een lichte vrachtwagen, moto,….) en is slechts een tolerantie, geen verplichting.

Indien je de tolerantie toepast moet je op de factuur melding maken van de btw richtlijn die deze uitzondering toestaat: “Bijzondere maatstaf, toepassing circulaire nr. 36/2015 van 21.09.2015

Ter volledigheid hierbij ook nog de andere klassieke factuurvermeldingen bij de verkoop van een personenwagen :

“voertuig verkocht in de staat waarin hij zich bevindt en die door de koper is gekend en goedgekeurd”
   Merk;
   Model / Type;
   Chassisnummer;
   Bouwjaar;
   Datum van eerste inschrijving;
   Kilometerstand;
   Cilinderinhoud;
   Motorvermogen;
   Co2-uitstoot;
   Brandstoftype.

 

Meer tips & tricks ?

Lees meer

Als erkend accountantskantoor begeleidt Alteor de start van uw onderneming en zorgen we voor de verdere begeleiding bij de groei van uw activiteiten. 

Kwaliteit en professionaliteit krijgen een centrale plaats binnen onze dienstverlening. 

Op deze Actua pagina houden we je op de hoogte van fiscale topics, interessante weetjes, en nog veel meer.

Welkom bij Alteor !


Andere actua berichten

Kilometervergoeding vanaf 01/07/2024

16/07/24 Federale ambtenaren krijgen vanaf 1 juli 2024 een vergoeding van 0,4297 euro per kilometer wanneer ze hun eigen wagen gebruiken bij dienstverplaatsingen. De kilometervergoeding die de fiscus aanvaardt in uw dossier is gebaseerd op dit bedrag en wijzigt dus ook naar 0,4297 euro.

Lees meer

Studentenarbeid

03/07/24 De belangrijkste principes van studentenarbeid kort opgesomd.

Lees meer

De fiscaliteit van je personenwagen

27/06/24 Autofiscaliteit is een complexe materie waarbij de aftrekbaarheid van milieu onvriendelijke personenwagens steeds verder wordt beperkt.

Lees meer