Interesten ontvangen over je rekening courant

17/01/25 Interesten berekenen op je credit rekening courant (= je hebt geld tegoed van je vennootschap) is fiscaal interessant. De wetgever bouwde echter beperkingen in.

De interesten die je als bestuurder of aandeelhouder krijgt op een lening aan je vennootschap zijn aftrekbaar als beroepskost voor je vennootschap en slechts onderhevig aan een bevrijdende roerende voorheffing van 30% bij toekenning. Daar hierdoor ondernemers in de verleiding kwamen hun vennootschap te onder kapitaliseren, en te werken met leningen aan hun vennootschap, werden er beperkingen ingevoerd.  Interesten ontvangen over een lening aan je vennootschap is fiscaal interessanter dan een dividend ontvangen over je eigen inbreng in je vennootschap.  Interesten zijn immers aftrekbaar als beroepkost, een dividend (dat wordt berekend op je winst na belastingen) is dat niet.

Beperking 1 : bedrag van de lening

Als je credit rekening courant (je lening aan je vennootschap) hoger is dan het eigen vermogen van je vennootschap (de belaste reserves in het begin van het lopende boekjaar verhoogd met het gestort eigen vermogen op het einde van het lopende boekjaar) worden de interesten berekend op het gedeelte hoger dan dit eigen vermogen niet langer als interesten beschouwd, maar behandeld als een dividend. De interesten zijn dan niet langer aftrekbaar als beroepskost, maar worden belast binnen de vennootschap. 

Beperking 2 : rentevoet

De rente die je berekent moet marktconform zijn. Daar dit frequent een punt van discussie was bij fiscale controle heeft de wetgever hier intussen een duidelijke richtlijn voor uitgeschreven : vanaf 2020 moet je hiervoor rekening houden met “de MFI-rentevoet voor leningen voor een bedrag tot 1.000.000 € met variabel tarief en initiële rentebepaling tot een jaar, verstrekt aan niet-financiële vennootschappen gesloten in de maand november van het kalenderjaar voorafgaand aan het kalenderjaar waarop de interesten betrekking hebben”

De toegepaste rente op je rekening courant is marktconform als u het MFI-tarief van het voorgaande jaar in november verhoogt met 2,5%.

Voor 2025 bedraagt de rentevoet die je hierdoor kan aanrekenen op je lening maximaal 7,08%. Voor 2024 bedroeg deze rentevoet 8,02%, voor 2023 was dat nog 5,70%. 

Beperking 3 : noodzakelijkheid lening

En interesten kunnen enkel berekend worden wanneer de lening noodzakelijk is voor de werking van je vennootschap, dus indien deze behoefte heeft aan financiële middelen. Bijgevolg is een lening met enkel als doel je vergoeding uit de vennootschap te optimaliseren, of om bv. een dividend uit te keren, niet toegestaan.

Ter volledigheid : je mag bovenstaande principes niet toepassen wanneer je geld hebt ontleend uit je vennootschap. Het verplicht toe te passen interestpercentage lag vroeger steeds een stuk hoger. Maar de laatste jaren zelfs lager (lees meer).

Meer tips & tricks ?

Lees meer

Als erkend accountantskantoor begeleidt Alteor de start van uw onderneming en zorgen we voor de verdere begeleiding bij de groei van uw activiteiten. 

Kwaliteit en professionaliteit krijgen een centrale plaats binnen onze dienstverlening. 

Op deze Actua pagina houden we je op de hoogte van fiscale topics, interessante weetjes, en nog veel meer.

Welkom bij Alteor !


Andere actua berichten

Dividenden versneld uitkeren aan 15% roerende voorheffing

13/06/25 Onder bepaalde voorwaarden hoef je geen 30% toe te passen, maar kan je dividenden uitkeren aan 15% roerende voorheffing.  In de VVPR-bis regeling is één van die voorwaarden dat je minstens 3 jaar moet wachten na het jaar van oprichting.  Of toch niet?

Lees meer

De statuten van je vennootschap staan online

02/06/25 Waar vroeger enkel een beperkt uittreksel uit je statuten online raadpleegbaar was via het Belgisch Staatsblad, is nu de volledige inhoud online beschikbaar.

Lees meer

Je liquidatiereserve sneller uitkeren

23/05/25 Door het aanleggen van een liquidatiereserve kan je een dividend uitkeren aan een lager tarief roerende voorheffing, mits je een wachttijd van 5 jaar respecteert. Deze wachttijd wordt vanaf juli ingekort.

Lees meer