Tarief 2025 voor het thuisladen van je elektrische bedrijfswagen

25/03/25 Als je als bedrijfsleider je elektrische bedrijfswagen thuis oplaadt mag je vennootschap je deze privé voorgeschoten kosten terugbetalen. Vanaf 2025 bepaalt de fiscus hiervoor per kwartaal een tarief.

Als bedrijfsleider mag je de privé gemaakte kosten voor het thuisladen van je elektrische bedrijfswagen terugbetalen. In principe betaal je steeds de werkelijk gemaakte kosten terug. Maar in een wereld met variabele tarieven, zonnepanelen, het capaciteitstarief, dag- & nachtmeters,.. is dat in de praktijk niet altijd even evident.  Daarom staat de fiscus vanaf 2025 toe dat je hiervoor gebruik kan maken van een forfaitaire vergoeding per kWh, berekend op basis van de boordtabel van de energieregulator CREG. Elk kwartaal geldt er een maximumbedrag per kWh :

Voor het 2025 zijn dit de reeds gepubliceerde maximale grensbedragen (volgens de woonplaats van de bestuurder) :

Vlaams Gewest:

     Q1  28,22 cent/kWh
     Q2  31,94 cent/kWh

• Brussels Hoofdstedelijk Gewest:

     Q1  32,94 cent/kWh
     Q2  35,84 cent/kWh

• Waals Gewest:

     Q1  32,56 cent/kWh
     Q2  36,16 cent/kWh

Om discussie te vermijden blijft het belangrijk gebruik te maken van een registratie systeem dat toelaat om het werkelijk elektriciteitsverbruik van het thuisladen te registreren. Dat kan ook een applicatie zijn die de informatie en locatie van alle verschillende laadbeurten registreert.

Op die manier zal de terugbetaling geen aanleiding geven tot een bijkomend Voordeel Alle Aard, ongeacht het type verplaatsing (beroepsmatig, woon-werk of privé) dat via deze terugbetaling wordt vergoed. Vroeger kon het terugbetalen van oplaadsessies van woon-werkverkeer of privéverplaatsingen in principe immers wel resulteren in een bijkomend voordeel alle aard.

Let erop om deze vergoeding niet zomaar rechtstreeks terug te betalen vanuit je vennootschap, maar te laten lopen via je loonbrief (lees meer). 

Meer tips & tricks ?

Lees meer

Als erkend accountantskantoor begeleidt Alteor de start van uw onderneming en zorgen we voor de verdere begeleiding bij de groei van uw activiteiten. 

Kwaliteit en professionaliteit krijgen een centrale plaats binnen onze dienstverlening. 

Op deze Actua pagina houden we je op de hoogte van fiscale topics, interessante weetjes, en nog veel meer.

Welkom bij Alteor !


Andere actua berichten

Vanaf 2026 verstuur je je B2B facturen via Peppol

23/04/25 Vanaf januari 2026 ben je verplicht om je facturen op te maken als een “gestructureerde elektronische facturatie”, een e-invoice.  

Lees meer

Beleggen in je vennootschap

18/04/25 Veel ondernemers willen het overschot aan geld in hun vennootschap graag beleggen. Maar wat zijn de mogelijkheden en (fiscale) gevolgen?

Lees meer

Vergeet je UBO-register niet jaarlijks te bevestigen

09/04/25 Bij het niet naleven van de verplichting om het UBO-register van je vennootschap in te vullen, wijzigingen door te geven en het register jaarlijks te bevestigen, legt de administratie sancties op.

Lees meer